Miniracingbloggen

Miniracingbloggen

RM i Eskilstuna

1:8 BuggyPosted by Mikael Larsson Thu, August 19, 2010 14:43:07

Skrivet tis, 2010-08-17


Är fortfarande ganska så trött efter helgens RM i Eskilstuna, trots att det nu gått två dagar, så här kommer en rapport som kunde vara mycket mer detaljerad om bara ögonen hade velat vara öppna!! ;o)

RM körs ju över tre dagar och då det blev något mindre tävlande än förra året så strartade fredagens träningar först efter lunch. Skönt för oss som hade en bit att åka. Själv kom jag på plats, efter 37 mils körning, bara några minuter innan det var dags att börja mitt första tränigsheat. Fram med bilen, i med lite sås och på med glödaren. RB'n brummade igång direkt. Slet åt mig en mekaniker i farten och körde ut på banan.

Eskil MK hade lovat att gruset från Mittsvenskan skulle vara borta och det skulle vara ett annat underlag nu. Detta stämde väl sådär då mycket grus låg kvar men var nu utblandat med lite lera och mycket Dustex. Banan kändes mer som att åka på asfalt än lera och med avsaknandet av riktiga hopp så blev det lite tracklikt i fästet. Alla fredagens fem träningar gick ut på att få däcken att hålla längre än 5 min, att få bort all tractionrollning och att få till mindre styrning så att bakändan hade en chans att få lite fäste. Hade fått till det ganska så bra till de två sista träningsheaten men fick inte däcken att hålla och visste inte riktigt vilka däck som var bäst. De sista två heaten var också seedningsgrunande för lördagens kval så det gällde att lägga några snabba varv utan misstag. Med slitna cityblock fick jag till en skaplig runda men då marginalerna var små så räckte det bara till en 52:a tid, endast 25 sekunder från TQ.

Lördagens kval gick ungefär som fredagens träning. Ett väldans meckande med diffar, dämpare och krängare samt det eviga funderandet på däck. Tror jag bytte diffolja runt om nästan 3 ggr och stötdämparna hade av locken nästan mellan varje pass. Tyvärr så hade jag bara softblandningar på däcken med mig men jag hann prova 4 olika mönster och alla fungerande ungefär lika bra (dåligt?). Alldeles för mycket fäste och de var nästan slut efter en kvalrunda. Bäst kändes nog CrossBrace och efter kvalen hade jag ett set kvar. Försökte få tag på hårdare däck men fler med samma problem som mig hade redan lagt beslag på de få som fanns.

Efter att ha varit uppe på 41:a plats i kvalet så gick det lite sämre i slutet och jag missade precis 1/8-delen och kvalade som 49:a, och första gubben i 1/16-delen. Bättre än förra årets SM men kände att med lite mer flyt med trafiken så hade det kunnat bli en topp 40...

Söndag och dags för finalerna. Ettan var påklistrad på karossen och efter en varmkörning och lite mer innålning (för mer effekt ;o) så var jag redo. Mindre knäsvag och nervös än jag brukar vara så det kändes faktiskt som om jag skulle ta det här heatet med lätthet. Mina sista, nya Crossbrace kändes bra under uppvärmningsvarven och tog man det bara lugnt i kurvorna så var tendensen till greppvältning inte så stor.
Starten gick och jag var först in i kurvan. Safe'ade lite i första sektionen och fick upp någon bil jämnsides men gasade snabbt ifrån den och hade nog 10m ledning ut på rakan för första gånegn. Tyckte jag körde med stor marginal men ändå så ökade jag ledningen. Bilen gick perfekt och däcken var som en dröm och luckan växte bakåt.
På varv 7 så började bakändan bete sig lustigt och jag fick en del ordentliga släpp. På varv 8 så hade jag inget fäste bak alls och jag snurrade två gånger minst. Första vurpan kom ckså på varv 8:a och då hade min ledning minskat så mycket så jag åkte ner till andra plats. Åkte in för tankning på varv 12 och hade oturen att krasha straxt innan. Kom ut från rampen och låg nu på en 5:e plats. Tog i lite mer, vurpade och låg nu på 6:e plats. Dags för skärpning så jag tog fram lite extra krafter och koncentrerade mig på att åka snålt. Ganska så snart så hade jag återtagit några placeringar och jagade 3:e platsen. Gjorde en snabb sista tankning, tog en plats till och låg precis för omkörning av 2:a gubben när han får en sladd och touchar mitt framdäck. Jag hamnar givetvis på rygg och han klarara sig. Tyvärr satt närmsta kurvvändare och sov och efter lite tvekande så blev jag uppvänd av en bilvändare mycket längre ifrån än den närmsta. Tappade kontakten med 2:an och och trots ett bra sista varv så saknades 6 sekunder i mål.
Min 3:e plats i heatet blev sedan en 2:a då det visade sig att vinnaren hade haft för stor tank och blev diskad. Tråkigt för honom, bra för mig!! Bumpningen klar och nu var det snabba bud att få klart bilen till 1/8-dels finalen.

Mina Crossbrace var mer lika slicks efter 20 min och de enda nya däcken jag hade var CityBlock Soft. De hade hållt ungefär 7 min under träningarna och kvalen men de var de enda däcken jag hade.
Startade nu som 10:a och kom igenom första kurvan bra. Var lite knuffande första varven men jag hade nog för första gången lite tur och kom ut på 3:e varvet som 6:a. Cityblocken höll i bra och jag åkte på två hjul i flera kurvor men hann rädda bilen från att rulla. Jagade snabbt ifatt 5:an och körde om. Låg och jagade 4:an när det var dags för tankning. Tyvärr blev det struligt med tankning och med en liten trafikstocknig upp på rampen, uppvänd sist av alla, tappade nästan 20 sek på tankningen och låg nu 7:a. Samma taktik som innan. Snäva spår och full koncentration. Funkade bra igen och vid andra tankningen låg jag 5:a igen. Sista 7 min jagade jag på rätt så bra. Höll undan från de bakom och låg precis i baken på 4:an, kände att jag var snabbare och började planera för en omkörning. Tyvärr kom det några varvningar ivägen och jag fick mig en knuff och hamnade på rygg. Jagade ifatt igen men den här gången föll jag på eget grepp då jag höll på att köra rakt in i 4:an inför ett hopp, tog ett annat spår och landade lite fel med ytterligare en krash. Tappade en plats innan jag blev rättvänd och blev 6:a in i mål. Om inte för de två sista klantigheterna så hade jag nog kunnat tagit 4:a platsen och bumpat vidare. Farten fanns där men turen höll inte hela finalen...

Så efter en lång, varm och slitsam helg så kommer man hem med en 43:e plats totalt. 24 placeringar bättre än SM förra året så lite nöjd är jag allt trots att jag inte vann!! ;o)
Eskil MK hade skött sig föredömligt bra och av Mittsvenskans fiasko fanns inget kvar. Enda problemet var Dustexen och att den slet så mycket däck. Själv gjorde jag totalslut på 7 omgångar däck och det gör den här tävlingen dyrare än någon annan. De pengar de kostade hade nästan räckt till en ny Mugen!! ;o)

Nu siktas det på Skarpnäck och Sverigecupen. Lite tveksamt om jag kan åka där då jag inte riktigt har råd att åka själv de nästan 50 milen dit.Ska i vilket fall som helst försöka annars är de de två Hå-We cuperna och Mittvsenskan i Mjölby kvar av säsongen 2010.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.