Miniracingbloggen

Miniracingbloggen

SC3 och ett soligt Borås

1:8 BuggyPosted by Mikael Larsson Thu, August 19, 2010 14:38:47

Skrivet mån, 2010-06-07


Då var det dags för en liten racerapport från 3:e deltävlingen i Sverigecupen.

Med solen i ansiktet styrde jag kosan mot Borås. Inte en helt vanlig känsla då mina 3 tidigare tävlingar i Borås alla börjat med hällande regn.
Efter 2 timmars bilkörning var jag framme. Klockan visade straxt innan 8. Denna gång skedde resan utan sällskap av några Kvarnvingar då man numera är Uddevalla invånare sedan en vecka. Grabbarna hadeändå hållt en plats till mig så det gick ganska så lätt att packa upp grejorna och göra sig klar för första träningspasset. Bilen behövde kanske lite nya bakhjulslager annars var den i hyffsat skick och sista körningen gick ju motorn klockrent så jag såg fram emot en bra tävlingshelg. Allt var på topp!

Första träningspasset gick ganska så bra. Tyvärr var banan i bedrövligt skick och värst var dammet. Jag åkte ut som sista bil och redan när jag kom till målrakan första gången så var det så dammigt att jag inte såg bilen ordentligt. Slutade med en fullgasning rakt in i tidtagningsplankan... Resten av träningen gick inte bättre men jag klarade mig från att köra in i saker i alla fall.

Andra träningen fortsatte med dålig körning och ett motorstopp. Kollade över bilen men hittade inga fel alls. Förmodligen en sten som kommit i kläm då jag hade en liten repa på kopplingsklockan.

När det var dags för första kvalet (av fem totalt) var jag taggad som få. Här skulle köras bil och snabba tider skulle det bli. Fjädringen hade varit lite för hård så den hade vi mjukat upp rejält med tunnare olja runt om.
Tror jag kom halvägs och sen dog motorn igen helt utan förklaring. Tror jag fick 4 varv på första kvalet. Det enda positiva var att jag bara hade kört om och inte blivit omkörd.

Efter ännu en grundlig genomgång av allt utan att hitta vare sig läckage eller andra fel så körde jag ut på andra kvalet. Gick hur bra som helst i 6 varv och tiden såg bra ut. Skulle ha kunnat bli en 9 varvare men så dog motorn igen. Ridå en andra gång.... Skit och piss rent ut sagt!!

Till tredje kvalet fick jag låna en RB K9 av Pelle Carlsson. Den hade ännu inte stannat någon gång och var nålad och klar. På med min koppling, luftfilter och pipa samt en grov nålning på lådan för att passa mina grejor. Under uppvärminingsvarven gick den ganska så fett så vi nålade in den lite innan klockan startade. Nu gick bilen ganska så bra men fortfarande lite fett. Bilen var lättkörd med lite mindre effekt så tiderna såg bra ut. Tyvärr blev det ännu ett oförklarligt motorstopp och jag fick en skittid nu med. Efter 3:e kvalrundan låg jag klart sist i tabellen med 17 varv ihopsamlade, 10 mindre än täten.

Inför fjärde och näst sista kvalrundan så behövde jag komma i mål på minst 8 varv för att börja kliva uppåt i tabellen. Vi bytte nu allt som kunde strula. Tank, slangar och tog bort bränslefiltret. Kollade även så att pipan inte var tät och att alla lager var ok. Nu vore det väl själva f-n om man inte skulle komma i mål.
Uppvärmningen gick hur bra som helst. Bilen gick lite fett så det justerade vi och nu gick den som en raket och styrde som om den gick på räls. Klockan startade och jag fick ett bra flyt. Kom ifatt Tord, körde om men missade i fyrlingen lite så han var om mig igen. Ut på rakan så missade Tord lite så jag tog ett innerspår och var uppe jämnsides. Gick kanske lite brett för mig och kom ut lite från kanten och tyvärr var det samma spår som Tord siktade på så hans framdäck tog i mitt backdäck och vi båda fick en rejäl sladd. Jag klarade mig bäst medans Tord hade oturen att få en liten extra rullning. Jag kom lite snett i hoppet direkt efter rakan och la mig på rygg efter lite voltande. En snabb bilvändare såg till att jag blev vänd precis bakom Tord och låg i baken på honom upp på plattorna. Här gick Tord lite för fort in i hårnålen så jag smet runt på innern och var om igen (om än med millinmetrarna). Tord kom farande från sitt lite vidare spår, med lite mer fart, och vi krokade naturligvis ihop igen. Jag tror hans framhjul kom in mellan mina hjul, rullade över mitt framhjul och la bilen på rygg. Jag hade stöd mot kanstenen så min bil klarade sig precis och jag kunde åka vidare. Tyvärr så ställde det till det lite för Tord och han blev, mycket förstårligt , inte vidare glad på mig. Om du inte uppfattade min ursäkt på förarställningen Tord, så ber jag om ursäkt igen. Det var inte meningen att strula till det så mycket för oss men jag var desperat efter en bra tid och kände att du var något långsammare än mig.
Nu bar det sig inte värre åt än att jag fick mitt straff direkt i fyrlingen. Kom lite snett i upphoppet och knäckte framvagnen mot en slipers. Färdigkört igen med 2 varv in i kvalet. Positivt var i alla fall att det inte blev motorstopp....

Till sista kvalet så bytte jag bärarmarna fram och rätade en drivaxel så gott det gick. Fick använda mer än giltigt våld för att få ut bärarmasaxlarna men efter lite bankande så gick det.
Uppvärmingen gick bra och motorn svarade lika fint som innan. Banan var i ännu sämre skick men jag hade spanat ut de värsta håligheterna så här skulle köras sick-sack mest hela tiden.
Pappa Thulin och Borås MRK hade utfäst en lite belöning, 500:-, till den som hade bästa varvtid under de sista kvalrundorna. Redan under varv 2 så var femhundringen min med en 36-tid och det trots att jag körde mer på säkerhet än snabbhet. Styrde runt så gott jag kunde och lyckades undvika både krascher och vältningar. Hörde att jag ledde heatet med 20 sek till godo och prognosen sa en 9-varvare så min taktik verkade hålla. När några varv återstod så gjorde lite missar, tappade 9-varvaren och jag tror Håkan Pettersson snodde femhundringen genom att sätta en tid som var 1/200sek snabbare. Kände ändå att jag gjorde ett bra heat. Jag kom i mål utan motorstopp eller haverier och körningen var bra. Kollade listan och jag hade varit snabbast i heatet med en marginal på 15 sek ner till tvåan och bevisat både för mig själv och de andra i heatet att man inte var någon vinglande bromsklots!! ;o) Tyvärr räckte det inte så långt i kvallistan med bara en målgång i kvalen (bästa 3 kvalen räknas) så jag fick börja köra i 32-dels finalen.

Inför söndagens finaler så gjorde jag inte så mycket med bilen. Blåste av värsta dammet, nytt luftfiler och kollade över den rent allmänt. Bilen hade gått bra sista kvalet så den fick vara. Pizza, bira och sömn hägrade så orken att riva bilen i molekyler fanns inte. Och jag visste ju garanterat att bilen skulle bli skitig under söndagen med! ;o)

Klockan 09.00 på söndagen gick min start. Startade som 6:a och fick inte så mycket strul i första kurvan. Var nog 3:a eller 4:a ut på första varvet. Blev lite trångt vid ett par ställen och jag åkte väl ner till en 6:e plats i det allmänna tumultet under första varvet. Taktiken var att försöka åka lugnt, jämnt och undvika att trassla ihop mig med andra bilar. Redan på andra varvet gav det resultat och jag tror jag var upp på en 2:a plats då och hade bara några sekunder upp till första. 3:e eller 4:e passeringen så låg jag först och öppnade upp en lucka direkt. Vet inte hur stor den blev men jag ledde även efter första tankningen. Började köra på säkerhet (läs långsammare) och det gjorde att jag klantade mig lite i fyrlinge och några kurvor till innan andra tankningen och jag blev nerputtad till andra plats. Tog snabbt tillbaka ledningen och sen var det bara att köra på. Jag hade en ganska så bra lucka ner till 2:a när jag gick i mål efter 20 minuter av hur rolig körning som helst! Äntligen lite medflyt!

Bumpad och klar till 16-delen. Startnummer 9. Hann blåsa av bilen lite och trycka i lite mer ström i acken sen var det dags för start igen. Här var det lite bättre motstånd och flera av killarna var såna som jag brukar kvala med så här skulle det bli svårare att bumpa. Starten gick och jag var 6:a vid första passeringen. Samma taktik som innan och efter första tankningen, och kanska så mycket slagsmål om placeringarna, så var jag på 5:e plats med ett klart läge på 4:e.
Kommer snart ifatt Marc på 4:e plats och smiter om ganska så lätt. Försöker få en lucka men vi kommer ifatt lite varvade förare och Marc gör en liten miss i fyrlingen och dammar rakt in i sidan på mig i efterföljande kurva. Tyvärr tar det så illa att jag inte bara hamnar upp- och ner utan pipan och kröken får sig en smäll också vilket gör att krökpackningen glider isär och motorn dör bara sekunder från att fullborda varvet. Världens snabbaste Pelle hämtar snabbt bilen, får igång den och höjer tomgången som en nödlösning. Kommer ut igen och har förlorat dels ett varv på omstarten men även det varvet jag inte hann fullborda. Hör av speakern att jag nu är sist i fältet och två varv bakom täten. Med bara lite över tio minuter kvar att köra så är allt man kan hoppas på att andra får problem så att jag kan köra in två varv. Andra tankningen går utan problem, motorn håller sig igång och förutom lite överkörning från min sida (det är skoj att åka på bredställ med full gas! ;o) så tar jag faktiskt in på täten och vinner några placeringar. Nu räckte inte tiden riktigt till så tyvärr blev det ingen bumpning till 1/8-delen och min tävlingshelg var slut alldeles för tidigt.

Tittar man på tiderna och tar bort tiden för motorstoppet så hade jag klarat en bumpning till och slutat högre upp i listan, kanske runt 40:e plats. Nu blev det en liten besviken 66:e plats men det gör inte så mycket. Trots ett dåligt resultat, en bana under all kritik, så var helgen i övrigt bra och det var skoj att träffa all folk igen. Och Tord, jag skäms fortfarande och ber än en gång om ursäkt.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.