Miniracingbloggen

Miniracingbloggen

SSIC delt 3, Växjö

1:10 TouringPosted by Mikael Larsson Fri, January 28, 2011 10:04:47

Dags för tävling igen och den här gången var det Växjö MS som anordnade 3:e deltävlingen i Sydsvenska inomhuscupen. Då startfältet visade sig bestå av ganska så många bra förare jämfört med tidigare tävlingar så sattes målet att komma till A-final.
Som förberedelse så lade jag en träningskväll i Göteborg och fick lite tips på inställningar som kunde funka i Alvesta (Växjö MS inomhusbana ligger där). Bilen kändes bra men jag låg lite över mitt personbästa i tider så det gick inte snabbare? Kanske det skulle lösa sig i Alvesta.

Jag hoppade över fredagsträningen (vad ska man med träning till när man aldrig kört på banan innan! ;o) och satsade på ännu en tidig morgon och körde ner tävlingsdagen. Uppstigning lite efter kl.3, avfärd straxt innan kl.4, rätt så bra tempo, några kaffestopp och jag var framme straxt innan kl 8 och första träningspasset.

Första träning kom jag knappt 3 varv sedan blev jag brutalt påkörd (och det skulle visa sig att det inte var sista gången) och min framspole och drivaxel gick åt skogen. Men jag hann känna att bilen var lite överdrevad och understyrde ganska så mycket men jag satte ändå heatets 3:e snabbaste varvtid. Så till andra och sista träningspasset lagades framvagnen och jag drevade ner ordentligt (från 5,32 till 6,65 i utväxling för er som är tekniskt intresserade) och kompenserade med lite mer boost via fartreglaget (för att få lite mer toppvarv).

Andra träningspasset gick mycket bättre. Jag fick lite renare omkörningar och fick bara en påkörning de sista varven som kostade mig runt 5 sek. Bilen gick bra men saknade lite effekt och understyrde fortfarande. Jag var snabbast i mitt träningsheat och 6:e snabbast totalt och skulle det här hålla i sig så skulle jag klara av att komma till A-finalen.

Till första kvalet skruvade jag på lite mer effekt. Fick ett hyfsat rent kval där jag hade en självförvållad krash. Jag skar en kurva för mycket och fick sen ytterliggare två rygglägen när det blev lite trångt med varvningarna av långsammare förare. Jag jagade Emelie Karlson nästan hela heatet och då det är hennes hemmabana så körde hon riktigt bra och fort. Emelie tog heatvinsten och jag var 9 sek efter ( ungefär den tiden jag förlorade på vurporna).

Motorn hade gått varm i första kvalet så jag var tvungen att dra ner lite på effekten igen till andra kvalet. Råkade kroka ihop med någon redan första varvet och det tog ett bra tag innan jag var ute på banan igen. Annars gick kvalet rätt så bra men med lite mindre effekt och fortfarande en bil som understyrde ganska så mycket så fegade jag lite och var återigen tvåa i heatet straxt bakom Emelie.

Tredje och sista kvalet provade jag att sätta i en hård diff fram istället för en spole. Skillnaden är att spolen är stel och ger en lättkörd bil medans diffen ger lite mer styrning. Nackdelen är att diffen kan vara lite oförutsägbar och ge lite kast mitt i kurvorna pga att framgreppet tenderar att variera mer.
Heatet gick bra och efter 3 varv så ledde jag. Ökade på ledningen och höll ett jämnt och bra tempo. Emelie låg och jagade några sekunder efter och mot slutet så kom hon lite närmre. Jag försökte öka tempot men krokade ihop med en varvning och Emelie kom förbi. När heatet var slut så hade Emelie varit snabbast och jag tvåa, bara några futtiga tiondelar efter.

Totalt i kvalet så blev jag åtta med bara några sekunders skillnad upp till 3-4:e gubbarna. 4 av de framför mig var hemmaförare så för att köra på banan för första gången och ändå klara sig till A-final (de åtta bästa) är nog godkänt?

Nu var det bara de tre finalheaten kvar. Två bästa heaten räknas och totalen av dem ger placering i slutet. Lite taggad var jag allt men tyvärr var vi inne på sen eftermiddag och jag började känna av att jag gick upp kl.3. Man är ju ingen ungdom längre! ;o)

Första finalen gick åt skogen. Jag startade sist som och körde upp mig några placeringar men jag hade svårt att hitta rytmen. Utan några större krascher så föll jag bakåt och slutade 7:a.

Andra finalen gick bättre. Jag var uppe på en 4:e plats ett tag men fick lite påkörningar som kostade både tid och förstörde bilen. Krökt styrstag och sned framvagn gör inga bra tider. Krasherna kostade mig runt 10 sek och jag tappade 3-4 tiondelar per varv pga av skadorna. Så jag droppade neråt i listan och slutade på en 7:e plats igen. Skit!
Tog man bara bort de 10 sek jag förlorade på krasherna hade jag slutat 5:a. Bättre tur nästa heat. Kanske..?

Tredje och sista finalen. Bilen lagad och injusterad. Tyvärr har jag bara en godkänd tävlingsack och jag hade inte fått i fullt med ström i den mellan heaten och direkt kände jag att det saknades lite effekt ut ur kurvorna. Jag gjorde i alla fall en bra start och jagade snabbt upp till en 4:e plats. Låg där och kunde faktiskt hålla den i 13 varv. Sen krashade några på rakan och jag hann inte väja och hamnade själv på rygg. Kom ut som 6:a men körde upp mig till 5:e ganska så fort och hade häng på 4:e gubben. Bromsade lite sent på rakan och fick en lite vidare sväng samtidigt som han som jagade mig skar lite för mycket och klippte banmarkeringen. Det gjorde att han flög en bit och landade rätt i sidan på mig och tryckte ut mig utanför banan. Kurvändare stod och sov lite och när han väl fick tag i min bil så ställde han den mot körriktningen. Det gjorde att jag inte kunde köra iväg direkt utan fick vänta tills banan blev fri. Såg en lucka och chansade lite men tyvärr så blev jag påkörd igen då jag inte hade fäste nog att komma iväg snabbt.
Allt som allt så kostade mig den lilla manövern nästan 15 sek och jag var sist. Nu var det inte många varv kvar så jag satsade på att köra fort men säkert. Satte några bra tider och var snart uppe på 7:e platsen och tog även 6:e. När det var två varv kvar så börjare acken ta slut. Blev ett par långsammare varv och jag droppade ner till 7:e igen. Surt!

När det var dags för summering av finalheaten så blev jag åtta totalt. Jag nådde ju mitt mål med A-final men när man åker 2 varv mindre i finalerna än kvalen och man vet att man nosat på 4:e platsen hela tiden, då känns inte en åttonde placering så upplyftande. Nu är det ju tur att det är så förbannat roligt att tävla så i slutändan var det en skitrolig dag ändå, trots 8 timmar i bilen, 10 timmars tävling och nästan 70 mils körning.

Nästa tävling är i Göteborg hos Väst-8 den 12/2. Den banan kan jag lite bättre (har kört där 3 ggr nu) så där ska jag försöka komma lite bättre till. Funderar även på att inte bara köra min egen klass utan även prova och se hur långt en stock-motor klarar sig i den snabbare mod-klassen? För det behövs minst en godkänd ack till och att tidsschemat passar. Och framför allt orken att köra dubbla klasser! ;o)