Miniracingbloggen

Miniracingbloggen

Lusseracet i Borås

1:10 TouringPosted by Mikael Larsson Mon, December 13, 2010 14:23:07

Man får inte vara morgontrött om man vill tävla lite. Uppstigning kl 04:30 och efter lite sömndrycken hittat både tandborsten och munnen så rullade man mot Göteborg straxt innan kl 05. Hämtade upp Johan ute i Eriksberg och sen var det lite lättare att hålla sig vaken de sista milen i vinterhalkan och diset. Bandit Rock på högsta volym i alla ära men att snacka med någon är lite roligare. Taktiken för dagens race blev upplagd och klar innan vi var framme i Viskafors.

Först var det lite träning. Det gick ganska så bra då jag i första heatet var näst snabbast. I andra träningsheatet satte jag på nya däck. De var lite halare så där var jag bara tredje snabbaste.

Efter träningen så var det dags för kval. Tre kval skulle köras och det var snabbaste heat tid som gällde (flets varv under 7 min). I första kvalet gick det inget bra. Påkörd ganska så tidigt och en främre drivaxel gick av. 3-hjulsdrift är ingen höjdare så det blev till att svänga av banan innan heatet var slut.

Andra kvalheatet körde jag lite mer på säkerhet och lade precis beslag på andraplatsen. Bilen gick bra men var lite bakhal.

Tredje kvalet så skulle det satsas ordentligt. Jag hade haft häng på ledare i kvalet innan så nu skulle jag nog kunna köra om också. Gick jättebra tills det började bli varvningar. Körde om en varvad förare och jag tror han blev lite överentusiastisks, för i kurvan efter satt han som ett frimärke i sidan på mig. Jag hann svänga in i kurvan när han körde rakt in i sidan, utan att bromsa nämnvärt, och oturen gjorde att han även tryckte till mitt framhjul så hårt att drivaxeln gick in i framspolen (främre diffen, fast en stel sådan) och den gick förstås sönder. Med bara bakhjulsdrift så gick det bra att hänga med överallt förutom inbromsningarna. Blev lite handbromseffkt och jag åkte med rumpan före i flera kurvor. Jag kunde inte längre hänga med i tättempot och började kana neråt i listan. Slutade på en 4:e kvaltid i heatet ändå. Nu visade det sig att det var några "slynglar" som åkta ganska så fort i sista kvalet så jag åkte ner från 2:a kvaltid till 4:e i totalen. Klarade i alla fall A-finalen så chansen till förbättring av slutresultatet fanns ju där ändå.

Finaldags.

Tre finaler körs och de två bästa resultaten räknas och den som har bästa snittet vinner. Från 4:e startruta var jag snabbt iväg i första delfinalen och fick t o m bromsa för de framför in i första svängen. Gubbe nummer fem bromsade något mindre och jag fick en smäll bakifrån. Ett brett spår gjorde att jag hamnade några placeringar längre ner. Jagade på så gott jag kunde och var snart uppe på en 4:e plats igen. Jagade fatt trean över några varv och tog mig om honom. Siktade in mig på tvåan och var nästan ifatt när en varvad gubbe inte riktigt insåg att han höll på att bli varvad. Han försvarade sin plats med näbbar och klor medans domaren verkade ta fikapaus? Tog ett varv innan jag tog mig om och började få en liten lucka fram tills rakan. Då hade den varvade gubben vassare motor och nu vaknade domaren till och tyckte jag skulle släppa om honom då han hade snabbare bil. F**k domaren tänkte jag och höll mitt spår. När vi väl kom in i de kurviga partierna så drog jag ifrån igen och luckan blev tillräckligt stor för att han inte skulle störa mig igen. Tyvärr han ju tvåan dra ifrån lite så jag kom inte ikapp honom innan heatet var slut.
Efter målgång kom domaren, som nu förmodligen fikat färdigt, fram till mig och gav mig en varning för att jag inte släppt om, enligt honom, en snabbare bil. Jag förklarade för honom att jag varvade killen och sen körde ifrån honom men domaren hade nog lussebullar i öronen för han tyckte ändå att jag skulle gjort som han sa..... ;o)

Andra finalen gick lite bättre. Det var lite trångt i starten men nu hade jag tur och kom ur kalabaliken som 3:a. Jagade snabbt ifatt tvåan och kom om honom ganska så lätt. Låg nog före på andra plats i 4-5 varv tills jag fick ta ett brett spår runt en varvning. Då smet den j-veln förbi på innern. La mig som en igel bakom honom och 3 varv senare så var han så stressad att han bromsade lite försent efter rakan och gick brett. Jag körde som von Anka, snålt, och var uppe på andra plats igen. Jag var ett halvt varv efter ledaren och det kändes som jag tog in på honom samtidigt som jag ökade luckan bakåt. När det var 5-6 varv kvar så tappade jag nästan allt bakfäste. Varvtiden sjönk ganska så drastiskt då jag safe'de lite och drog ner på tempot. Ledaren smet iväg och luckan bakåt började krympa. 2 varv kvar och jag såg att tempot skulle nog räcka. Trean var 5 sekunder bakom och det skulle jag kunna hålla undan för. Passerade mållinjen som andra gubbe, 12 sekunder efter ledare och 4 sek tillgodo på trean.
Totalt låg jag nu på en andra plats i tävlingen. Ledaren fanns inget att göra åt, han hade två första platser så han var klar vinnare. Om andra platsen var vi tre stycken som slogs. I stort sett så var jag tvungen att vara före den ena och inte ha mer än en gubbe mellan mig och den andra. Så kunde jag bara bli tvåa i nästa race också så var biffen klar.

Starten i tredje och sista finalen gick åt håvete. Påkörd i första kurvan då jag bromsade för ledaren. Domaren hade nu fikat klart men fått glögg i ögonen. Jag som blev påkörd fick stop'n'go...
Man kan inte överklaga medans man kör så det var bara att ta sitt straff. Kom ut som sista gubbe efter straffet. Jagade snabbt upp mig till en sjätte plats. Blev lite problem att ta femte men jag var om ett par gånger för att sedan bli påkörd i kurvan efter och föll ner till sjätte igen. Nu hade domaren somnat helt....
När det bara var 5-6 varv kvar så kunde jag göra en tillräckligt ren omkörning och behålla platsen. Kom ifatt gubben framför men blev återigen påkörd av en varvning. Hade turen att Johan bröt sista finalen bara något varv ifrån mål så min sura femteplats blev en fjärde till slut. Bättre kan jag men jag var nog lite irriterad på domaren.. ;o)

Tyvärr hade jag bara hållit den ena av mina motståndare på rätt plats. Den som inte fick vara framför mig var just det så jag droppade från en andraplats till en tredje. Lite surt att inte få andraplatsen (jag skyller på en "trött" domare ;o) men att ta tredjeplatsen var ju mitt mål och något jag är jätteglad för. Det är ju bara mitt andra touring race och här var motståndet mycket hårdare än i Hässleholm. Det blev i vilket fall som helst ytterligare en "plattåkar-pokal" till buggyföraren! ;o)