Miniracingbloggen

Miniracingbloggen

SSIC i Hässleholm, min första touringtävling

1:10 TouringPosted by Mikael Larsson Mon, December 06, 2010 12:46:46

Efter att med lite panik i kroppen letat efter både motor och reglage så löste det sig till slut. Fartreglaget kom från Örebro under fredagen och med rätt programvara installerat. Motorn kom från Göteborg och skulle levereras på plats i Hässlehom. Så fredagskvällen gick åt till att snabbfixa lödningen av fartreglaget och att förbereda för motorn. Sen blev det ett försök till att komma i säng tidigt, ett försök som sket sig duktigt och det hann bli midnatt innan man sov.

Uppstigning lördag morgon 03:30 och efter att tvingat upp kroppen i vaket läge så bar det av söderut straxt innan kl 4. Hade kollat Eniro och det skulle vara 32 mil enkel resa och ta 3.30 att köra. Skulle lätt hinna ner straxt efter kl 7 och fri träningen om jag stod på lite. Tror inte någon missat att det snöar så här års, och det gjorde det nu med. Nu var inte snön någon större fara utan det enda man fick se upp med var de som trodde att vägen faktiskt var så hal att man inte kunde åka fortare än 60 på motorvägen. Så efter lite sick-sackande i modden så passerades Göteborg och Halmstad helt enligt tidtabellen. Sen gjorde jag missen att köra på GPS'en och den drog ner mig ganska så långt söderut innan den visade upp mig norrut (?) i 4 mil mot Hässleholm.... Så nu blev nedresan 37 mil istället för 32. TomTom ska nog inte utläsas som namnet Tom utan mer som tom i huvudet... ;o)

Jag var på plats i tävlingslokalen kvart i åtta. Tog några minuter att packa upp och montera i motorn så någon friträning blev det inta att snacka om. Fick ut bilen på banan, åkte 3-4 varv sen var tiden slut.

Nu var det ju 2 träningsheat inplannerade innan kvalen så lite träning skulle jag nog få. Första träningspasset (de är 7 min långa) gick till att lära sig banan. Det gick skapligt men inte bra. Bilen var som en hal ål och språret var allt annat än bra. Som ett plus så hade inte arrangören lagt in mitt transpondernummer så jag fick inga tider... Och inte nog med det, 2 av de 3 ackar jag hade med mig, som jag trodde var godkända, visade sig vara godkända enbart i USA. Så nu hade jag bara en ack jag fick köra med. Som tur var fick jag låna en ack av min bordsgranne annars hade jag aldrig hunnit laddad den mellan körpassen.

Andra träningspasset gick bättre. Nu hittade jag runt (nästan) och jag kom även med i tidtagningen. Efter passet så gick jag och kollade tiderna. Snabbaste varvtid och flest varv under heatet hade tillfalligt mig. Jag hade kört skiten ur de andra!! ;o)
Nu var man ju tvungen att skärpa till sig lite för jag hade bara några sekunder tillgodo på de två som låg bakom mig.

Första kvalet började bra. Jag startade 3:a och körde ganska så snabbt ifatt de framför (man startar efter sina startnummer och med några sekunders mellanrum under första kvalet). Varvräkningen höll koll på tiderna och meddelande dem via PA't med jämna mellanrum. Efter ett par varv så var jag i ledning men hade lite otur med trafiken och droppade till 2:a plats. Körde på i bra tempo men blev påkörd av en varvning jag precis kört om. Droppade ner till 3:e plats och hann inte riktigt ifatt de framför innan heatet var slut. Det blev en 3:e kvaltid i första kvalheatet, bara 2 sekunder från andra platsen och 6 sekunder från första.

Andra kvalet var ungefär som första. Var uppe på andra plats större delen men var lite för snäll i varvningarna och droppade till 3:e plats när tiden var ute. Tyvärr så blev jag diskad då den ack jag lånat var för lätt och bilen kom under minimivikten med 2 gram.

Till sista kvalet var jag ordentligt laddad. Här skulle köras för kung och fosterland. Starten gick och jag var snabbt uppe i baken på de som kvalat snabbare än mig innan. När vi började närma oss första varvningarna så hade de klumpat ihop sig ordenligt och den enda som inte kom igenom utan att bli påkörd var jag. Kom ut på banan igen på en 6:e plats. Tog några varv så var jag uppe på 3:e igen men tiden räckte inte till för att komma längre.

Totalt kvalade jag som tredje gubbe och skulle starta som trea i finalerna. 3st 7 min finaler ska köras och bäst av två blir vinnare. Jag hade ju farten med mig och jag skulle nog kunna ta mig upp överts på pallen om jag bara fick till omkörningarna.

Första finalen startade. Jag var uppe i baken direkt på tvåan och tog mig om honom redan i tredje kurvan. Sen satte jag av efter ledaren och började närma mig honom. I min iver så skar jag en kurva lite väl hårt och välte bilen på kurbsen. Kom på rätt köl igen men var en bit ner i fältet. Körde upp mig till en tredje plats och såg tvåan framför mig. Jagade på men varje gång jag närmade mig så blev jag kvar lite för länge bakom varvningarna så jag hann aldrig riktigt ifatt. Slutade 3:a med bara sekunder uppåt och över ett varv tillgodo på fyran.

Andra finalen. Jag var snabbt ifatt ledarna, gjorde några försök på andraplatsen men hade problem med omkörningarna. När jag väl hade chansen på andraplatsen så blev jag t-bonade av en bil bakifrån. Dommaren tyckte att det var jag som körde på den andra bilen så det blev en stop'n'go för mig. Lustigt när det var jag som fick en smäll på min bil så att karossen vek in sig i bakhjulet. Sen var den fighten förlorad då bilen även fick en smäll på hjulupphängningen och tappade mycket av bakvagnsgreppet.

Tyvärr hittade jag inget direkt fel med bilen så tredje och sista finalen kändes lite som en chansning. Som i de tidigare heaten så var jag snabb i starten och var uppe precis bakom ledarna. Försökte att snabbt sno åt mig andraplatsen och det lyckades. Tyvärr så sladdade bilen fortfarande och det tog inte många kurvor så var jag trea igen. Hängde på bra och planerade en attack igen men så var det dags för varvningar.... Tappade lite och sen höll sig nog avståndet rätt så konstant upp till de framförvarande ända till sista varven då det blev lite kubbande med varvningar igen. Jag lyckades ändå behålla min tredjeplats med god marginal.

Nu blev jag trea totalt och det är jag nöjd med. Det var ju ändå mitt första försök på att köra touring och jag gjorde det med en budgetbil som är gjort av plast och saknar mycket av de väghållningskit många av de andra kör med.
Nu blev det ju dubbelt roligt då det visade sig att ettan och tvåan hade en högre licens än mig så jag vann ju D-förarar cupen och fick då stå överrst på pallen och få en buckla till. ;o)

Mindre roligt att åka de 36 milen hem igen. Själv. I snöstorm...

Touring är skojigare än jag trodde så det lär bli satsning på pallen redan nästa helg då Borås anordnar Lusseracet. Där ska jag försöka köra både touring och 2wd buggy. Vore ju skoj om man kunde få pallplats i båda klasserna men jag tror det blir svårt, framför allt i 2wd buggy då det anmält sig ett par riktigt snabba killar där.

Det är skoj att vara radiostyrd! ;o)