Miniracingbloggen

Miniracingbloggen

SSIC delt 4, Väst-8 Göteborg

1:10 TouringPosted by Mikael Larsson Mon, February 14, 2011 13:56:47

Så var det äntligen dags att köra tävling igen. Nu på en bana jag faktiskt kört på några gånger innan och vet ungefär hur spåret går. Kanske man skulle få stå på pallen igen?

Som vanligt upp i ottan men denna gång vart det sovmorgon till kl 5. Efter någon timmes körning var jag på plats kl 7 på Väst-8. Plockade upp grejorna, tog en kaffe, sen blev det några träningsvarv för att känna på bilen innan de officiella träningarna drog igång. Bilen kändes bra och fästet var bättre än vad jag var van vid då många hade varit och tränat dagen innan (men inte jag).

Två träningspass skulle köras innan kvalen startade. Tyvärr funkade inte tidtagningen riktigt så jag vet inte hur fort det gick men det flöt på bra och jag var väl inte långsammast i alla fall. ;o)

Dags för första kvalet på 7 min. Jag startade som 3:e bil och redan efter några varv var jag ifatt de framför. Jag tog mig ganska så enkelt om dem och det kändes gôtt inför resten av dagen. När första kvalet var slut var jag snabbast i min grupp med över ett varv tillgodo till tvåan. Totalt var jag bara tvåa då en av sveriges snabbaste touringförare bestämt sig för att samla pokaler och även köra stock dagen till ära. Normalt kör han i mod-klassen och brukar ganska så enkelt vinna den. Han har kört touring sen stenåldern och Väst-8 är hans hemmabana så jag var ganska så nöjd ändå.

Andra kvalet gick ungefär som första förutom att jag vann mitt kvalheat med nästan två varv tillgodo och att jag putsade mitt personbästa på Väst-8 med nästan 3 tiondelar. Nu gick snabbatse varvet på 9,099 sek så målet infår sista kvalet var att sätta en 8-sekundare.

Sista kvalet provade jag en lite lägre drevning. En FDR på 7,6 (det är riktigt lågt drevat för stock) och det gick faktiskt riktigt bra. Inte bara satte jag nytt personligt varvrekord med 8.965 utan jag kvalade bara runt 12 sek långsammare än "elitföraren" och hemmasonen Micke Nilsson och det är jag riktigt nöjd med.
Totalt blev jag kvaltvå och fick andra startplats till mina A-finaler. Tätt bakom mig stod en delfinalvinnare, Andreas, och efter honom, Johnny, som varit före mig i alla tävlingar tidigare. Här skulle tvålas till både den ena och den andre! ;o)

Fösta finalen började med en ordentlig krash i tredje kurvan. Självklart med min finaltur så blev jag drabbad värst och kom ur "pingpongmatchen" så gott som näst sist. Började jaga mig uppåt och efter några varv var jag trea. Jagade Mattias (som körde riktigt bra) ett tiotal varv innan jag satte in stöten. Jag var nu uppe på en andra plats igen. Mitt i loppet började jag tappa fästet bak och bilen började dra åt vänster på rakan. Jag tappade lite i varvtid och Andreas började närma sig bakifrån. Något varv senare så touchade jag kurbsen efter rakan lite väl hårt och Andreas Körde in i mig bakifrån. Gentleman som han är så stannade han upp och vi behöll våra placeringar. Försökte hålla honom bakom mig men ett kast ut på rakan gjorde att han kunde smita förbi. Han fick ganska så snart en lucka på 2-3 sekunder så jag fick skärpa till mig lite och försöka få tillbaka tempot. När det var tre varv kvar så var jag uppe bakom Andreas och började planera för omkörning. Två varv kvar och jag såg min chans. Laddade för omkörning och var nästan förbi när jag tappade fästet bak och fick häva en ordentlig sladd igen. Gjorde ett nytt försök på sista varvet men hann inte förbi innan målgång.
3:e plats i första finalen och det ok men inte helt bra. Racet hade varit skoj med mycket adrenalin och täta omkörningar. Tyvärr så vart det ju en promenadseger för Micke Nilsson då vi amatörer knuffades lite för mycket med varandra. Nya tag till nästa dlefinal.

Startkrashen hade ställt om min hjulvinklar lite så det var därför bilen var lite lustig. Snabbt justerat och så var det dags för andra finalen. Nu gick starten bättre och vi kom iväg fint. Jag behöll min andra plats och kunde hänga på Micke framför ganska så bra. Jag var t o m lite snabbare och tog in på honom de första varven. Sen tröttnade han lite och drog iväg med racets snabbaste varv. Jag tappade kontakten samtidigt som vi började varva de första gubbarna. Jag höll tempot uppe och trots att de bitvis tog in på mig bakifrån så såg jag till att hålla luckan och drog tillslut ifrån tillräckligt så jag kunde känna mig säker på min andra plats. I mål hade jag varvat Johnny på tredje plats två gånger men det hade ändå kostat lite tid i att köra på säkerhet då jag var nästan 20 sek efter Nilsson.

Tredje och sista finalen. Nilsson var klar vinnare men det var öppet om andraplatsen. Vi var tre stycken som hade möjlighet att ta den och i princip så var det den av oss som kom först som skulle ta andraplatsen totalt.
Starten gick bra igen. Jag behöll min andraplats och hängde på Nilsson så gott det gick. Han fick nästan direkt en liten lucka. Då jag fick en lucka neråt också så gjorde det inte så mycket. Andreas låg några sekunder efter och jag hade lite mer tid ner till Johnny. Jag började köra på deras tider och såg till att ligga före dem hela tiden. När vi närmade oss mål så hade jag varvat Andreas 2 gånger så jag kände mig säker. Jag försökte hålla samma varvtider som Nilsson men det gick inte och i mål så var jag lite över 20 sek efter.

Mitt resultat för dagen blev en lite besviken 2:a plats i Stock. Inte besviken över min körning men hade inte Micke Nilsson valt just den här tävlingen att dubblera bland oss "amatörer" så hade jag tagit min första vinst någonsin. Nu blev det inte så och Micke har ju rätt att köra var han vill och det är ju bara för mig att bli tillräckligt snabb så jag kan köra ifrån "pokalkåta elitförare" som kört bil bra mycket längre än mig! ;o)
Som lite plåster på såren så var jag snabbaste debutantförare och tog förstaplatsen i debutantcupen.

Med dagens resultat hoppar jag upp lite i resultatlistorna och just nu ligger jag totalt 3:a i stock och 2:a i debutant.

Nästa tävling är i Växjö den 12/3. Då är det final och sista deltävling i SSIC för den här vintern. Då det är dubbla poäng som gäller där så är det en öppen affär vem som tar hem både stock-klassen och debutant-cupen. Kan jag göra bättre resultat då än när vi var där och körde sist (läs vinna där också) så kan jag ta hem både stock- och debutant-titeln. Inte troligt men hoppet finns ju alltid och någon gång ska jag väl ha tur också! ;o)

SSIC delt 3, Växjö

1:10 TouringPosted by Mikael Larsson Fri, January 28, 2011 10:04:47

Dags för tävling igen och den här gången var det Växjö MS som anordnade 3:e deltävlingen i Sydsvenska inomhuscupen. Då startfältet visade sig bestå av ganska så många bra förare jämfört med tidigare tävlingar så sattes målet att komma till A-final.
Som förberedelse så lade jag en träningskväll i Göteborg och fick lite tips på inställningar som kunde funka i Alvesta (Växjö MS inomhusbana ligger där). Bilen kändes bra men jag låg lite över mitt personbästa i tider så det gick inte snabbare? Kanske det skulle lösa sig i Alvesta.

Jag hoppade över fredagsträningen (vad ska man med träning till när man aldrig kört på banan innan! ;o) och satsade på ännu en tidig morgon och körde ner tävlingsdagen. Uppstigning lite efter kl.3, avfärd straxt innan kl.4, rätt så bra tempo, några kaffestopp och jag var framme straxt innan kl 8 och första träningspasset.

Första träning kom jag knappt 3 varv sedan blev jag brutalt påkörd (och det skulle visa sig att det inte var sista gången) och min framspole och drivaxel gick åt skogen. Men jag hann känna att bilen var lite överdrevad och understyrde ganska så mycket men jag satte ändå heatets 3:e snabbaste varvtid. Så till andra och sista träningspasset lagades framvagnen och jag drevade ner ordentligt (från 5,32 till 6,65 i utväxling för er som är tekniskt intresserade) och kompenserade med lite mer boost via fartreglaget (för att få lite mer toppvarv).

Andra träningspasset gick mycket bättre. Jag fick lite renare omkörningar och fick bara en påkörning de sista varven som kostade mig runt 5 sek. Bilen gick bra men saknade lite effekt och understyrde fortfarande. Jag var snabbast i mitt träningsheat och 6:e snabbast totalt och skulle det här hålla i sig så skulle jag klara av att komma till A-finalen.

Till första kvalet skruvade jag på lite mer effekt. Fick ett hyfsat rent kval där jag hade en självförvållad krash. Jag skar en kurva för mycket och fick sen ytterliggare två rygglägen när det blev lite trångt med varvningarna av långsammare förare. Jag jagade Emelie Karlson nästan hela heatet och då det är hennes hemmabana så körde hon riktigt bra och fort. Emelie tog heatvinsten och jag var 9 sek efter ( ungefär den tiden jag förlorade på vurporna).

Motorn hade gått varm i första kvalet så jag var tvungen att dra ner lite på effekten igen till andra kvalet. Råkade kroka ihop med någon redan första varvet och det tog ett bra tag innan jag var ute på banan igen. Annars gick kvalet rätt så bra men med lite mindre effekt och fortfarande en bil som understyrde ganska så mycket så fegade jag lite och var återigen tvåa i heatet straxt bakom Emelie.

Tredje och sista kvalet provade jag att sätta i en hård diff fram istället för en spole. Skillnaden är att spolen är stel och ger en lättkörd bil medans diffen ger lite mer styrning. Nackdelen är att diffen kan vara lite oförutsägbar och ge lite kast mitt i kurvorna pga att framgreppet tenderar att variera mer.
Heatet gick bra och efter 3 varv så ledde jag. Ökade på ledningen och höll ett jämnt och bra tempo. Emelie låg och jagade några sekunder efter och mot slutet så kom hon lite närmre. Jag försökte öka tempot men krokade ihop med en varvning och Emelie kom förbi. När heatet var slut så hade Emelie varit snabbast och jag tvåa, bara några futtiga tiondelar efter.

Totalt i kvalet så blev jag åtta med bara några sekunders skillnad upp till 3-4:e gubbarna. 4 av de framför mig var hemmaförare så för att köra på banan för första gången och ändå klara sig till A-final (de åtta bästa) är nog godkänt?

Nu var det bara de tre finalheaten kvar. Två bästa heaten räknas och totalen av dem ger placering i slutet. Lite taggad var jag allt men tyvärr var vi inne på sen eftermiddag och jag började känna av att jag gick upp kl.3. Man är ju ingen ungdom längre! ;o)

Första finalen gick åt skogen. Jag startade sist som och körde upp mig några placeringar men jag hade svårt att hitta rytmen. Utan några större krascher så föll jag bakåt och slutade 7:a.

Andra finalen gick bättre. Jag var uppe på en 4:e plats ett tag men fick lite påkörningar som kostade både tid och förstörde bilen. Krökt styrstag och sned framvagn gör inga bra tider. Krasherna kostade mig runt 10 sek och jag tappade 3-4 tiondelar per varv pga av skadorna. Så jag droppade neråt i listan och slutade på en 7:e plats igen. Skit!
Tog man bara bort de 10 sek jag förlorade på krasherna hade jag slutat 5:a. Bättre tur nästa heat. Kanske..?

Tredje och sista finalen. Bilen lagad och injusterad. Tyvärr har jag bara en godkänd tävlingsack och jag hade inte fått i fullt med ström i den mellan heaten och direkt kände jag att det saknades lite effekt ut ur kurvorna. Jag gjorde i alla fall en bra start och jagade snabbt upp till en 4:e plats. Låg där och kunde faktiskt hålla den i 13 varv. Sen krashade några på rakan och jag hann inte väja och hamnade själv på rygg. Kom ut som 6:a men körde upp mig till 5:e ganska så fort och hade häng på 4:e gubben. Bromsade lite sent på rakan och fick en lite vidare sväng samtidigt som han som jagade mig skar lite för mycket och klippte banmarkeringen. Det gjorde att han flög en bit och landade rätt i sidan på mig och tryckte ut mig utanför banan. Kurvändare stod och sov lite och när han väl fick tag i min bil så ställde han den mot körriktningen. Det gjorde att jag inte kunde köra iväg direkt utan fick vänta tills banan blev fri. Såg en lucka och chansade lite men tyvärr så blev jag påkörd igen då jag inte hade fäste nog att komma iväg snabbt.
Allt som allt så kostade mig den lilla manövern nästan 15 sek och jag var sist. Nu var det inte många varv kvar så jag satsade på att köra fort men säkert. Satte några bra tider och var snart uppe på 7:e platsen och tog även 6:e. När det var två varv kvar så börjare acken ta slut. Blev ett par långsammare varv och jag droppade ner till 7:e igen. Surt!

När det var dags för summering av finalheaten så blev jag åtta totalt. Jag nådde ju mitt mål med A-final men när man åker 2 varv mindre i finalerna än kvalen och man vet att man nosat på 4:e platsen hela tiden, då känns inte en åttonde placering så upplyftande. Nu är det ju tur att det är så förbannat roligt att tävla så i slutändan var det en skitrolig dag ändå, trots 8 timmar i bilen, 10 timmars tävling och nästan 70 mils körning.

Nästa tävling är i Göteborg hos Väst-8 den 12/2. Den banan kan jag lite bättre (har kört där 3 ggr nu) så där ska jag försöka komma lite bättre till. Funderar även på att inte bara köra min egen klass utan även prova och se hur långt en stock-motor klarar sig i den snabbare mod-klassen? För det behövs minst en godkänd ack till och att tidsschemat passar. Och framför allt orken att köra dubbla klasser! ;o)

Film från Lusseracet

1:10 TouringPosted by Mikael Larsson Tue, December 14, 2010 07:29:28

Tyvärr inte min klass men Piro filmade sin son David och jag tror han hade samma problem med en lätt glöggstinn domare! ;o)

De här bilarna är lite snabbare på rakan och åker varvet på ungefär 1 sek snabbare än jag i min standardklass.

Lusseracet i Borås

1:10 TouringPosted by Mikael Larsson Mon, December 13, 2010 14:23:07

Man får inte vara morgontrött om man vill tävla lite. Uppstigning kl 04:30 och efter lite sömndrycken hittat både tandborsten och munnen så rullade man mot Göteborg straxt innan kl 05. Hämtade upp Johan ute i Eriksberg och sen var det lite lättare att hålla sig vaken de sista milen i vinterhalkan och diset. Bandit Rock på högsta volym i alla ära men att snacka med någon är lite roligare. Taktiken för dagens race blev upplagd och klar innan vi var framme i Viskafors.

Först var det lite träning. Det gick ganska så bra då jag i första heatet var näst snabbast. I andra träningsheatet satte jag på nya däck. De var lite halare så där var jag bara tredje snabbaste.

Efter träningen så var det dags för kval. Tre kval skulle köras och det var snabbaste heat tid som gällde (flets varv under 7 min). I första kvalet gick det inget bra. Påkörd ganska så tidigt och en främre drivaxel gick av. 3-hjulsdrift är ingen höjdare så det blev till att svänga av banan innan heatet var slut.

Andra kvalheatet körde jag lite mer på säkerhet och lade precis beslag på andraplatsen. Bilen gick bra men var lite bakhal.

Tredje kvalet så skulle det satsas ordentligt. Jag hade haft häng på ledare i kvalet innan så nu skulle jag nog kunna köra om också. Gick jättebra tills det började bli varvningar. Körde om en varvad förare och jag tror han blev lite överentusiastisks, för i kurvan efter satt han som ett frimärke i sidan på mig. Jag hann svänga in i kurvan när han körde rakt in i sidan, utan att bromsa nämnvärt, och oturen gjorde att han även tryckte till mitt framhjul så hårt att drivaxeln gick in i framspolen (främre diffen, fast en stel sådan) och den gick förstås sönder. Med bara bakhjulsdrift så gick det bra att hänga med överallt förutom inbromsningarna. Blev lite handbromseffkt och jag åkte med rumpan före i flera kurvor. Jag kunde inte längre hänga med i tättempot och började kana neråt i listan. Slutade på en 4:e kvaltid i heatet ändå. Nu visade det sig att det var några "slynglar" som åkta ganska så fort i sista kvalet så jag åkte ner från 2:a kvaltid till 4:e i totalen. Klarade i alla fall A-finalen så chansen till förbättring av slutresultatet fanns ju där ändå.

Finaldags.

Tre finaler körs och de två bästa resultaten räknas och den som har bästa snittet vinner. Från 4:e startruta var jag snabbt iväg i första delfinalen och fick t o m bromsa för de framför in i första svängen. Gubbe nummer fem bromsade något mindre och jag fick en smäll bakifrån. Ett brett spår gjorde att jag hamnade några placeringar längre ner. Jagade på så gott jag kunde och var snart uppe på en 4:e plats igen. Jagade fatt trean över några varv och tog mig om honom. Siktade in mig på tvåan och var nästan ifatt när en varvad gubbe inte riktigt insåg att han höll på att bli varvad. Han försvarade sin plats med näbbar och klor medans domaren verkade ta fikapaus? Tog ett varv innan jag tog mig om och började få en liten lucka fram tills rakan. Då hade den varvade gubben vassare motor och nu vaknade domaren till och tyckte jag skulle släppa om honom då han hade snabbare bil. F**k domaren tänkte jag och höll mitt spår. När vi väl kom in i de kurviga partierna så drog jag ifrån igen och luckan blev tillräckligt stor för att han inte skulle störa mig igen. Tyvärr han ju tvåan dra ifrån lite så jag kom inte ikapp honom innan heatet var slut.
Efter målgång kom domaren, som nu förmodligen fikat färdigt, fram till mig och gav mig en varning för att jag inte släppt om, enligt honom, en snabbare bil. Jag förklarade för honom att jag varvade killen och sen körde ifrån honom men domaren hade nog lussebullar i öronen för han tyckte ändå att jag skulle gjort som han sa..... ;o)

Andra finalen gick lite bättre. Det var lite trångt i starten men nu hade jag tur och kom ur kalabaliken som 3:a. Jagade snabbt ifatt tvåan och kom om honom ganska så lätt. Låg nog före på andra plats i 4-5 varv tills jag fick ta ett brett spår runt en varvning. Då smet den j-veln förbi på innern. La mig som en igel bakom honom och 3 varv senare så var han så stressad att han bromsade lite försent efter rakan och gick brett. Jag körde som von Anka, snålt, och var uppe på andra plats igen. Jag var ett halvt varv efter ledaren och det kändes som jag tog in på honom samtidigt som jag ökade luckan bakåt. När det var 5-6 varv kvar så tappade jag nästan allt bakfäste. Varvtiden sjönk ganska så drastiskt då jag safe'de lite och drog ner på tempot. Ledaren smet iväg och luckan bakåt började krympa. 2 varv kvar och jag såg att tempot skulle nog räcka. Trean var 5 sekunder bakom och det skulle jag kunna hålla undan för. Passerade mållinjen som andra gubbe, 12 sekunder efter ledare och 4 sek tillgodo på trean.
Totalt låg jag nu på en andra plats i tävlingen. Ledaren fanns inget att göra åt, han hade två första platser så han var klar vinnare. Om andra platsen var vi tre stycken som slogs. I stort sett så var jag tvungen att vara före den ena och inte ha mer än en gubbe mellan mig och den andra. Så kunde jag bara bli tvåa i nästa race också så var biffen klar.

Starten i tredje och sista finalen gick åt håvete. Påkörd i första kurvan då jag bromsade för ledaren. Domaren hade nu fikat klart men fått glögg i ögonen. Jag som blev påkörd fick stop'n'go...
Man kan inte överklaga medans man kör så det var bara att ta sitt straff. Kom ut som sista gubbe efter straffet. Jagade snabbt upp mig till en sjätte plats. Blev lite problem att ta femte men jag var om ett par gånger för att sedan bli påkörd i kurvan efter och föll ner till sjätte igen. Nu hade domaren somnat helt....
När det bara var 5-6 varv kvar så kunde jag göra en tillräckligt ren omkörning och behålla platsen. Kom ifatt gubben framför men blev återigen påkörd av en varvning. Hade turen att Johan bröt sista finalen bara något varv ifrån mål så min sura femteplats blev en fjärde till slut. Bättre kan jag men jag var nog lite irriterad på domaren.. ;o)

Tyvärr hade jag bara hållit den ena av mina motståndare på rätt plats. Den som inte fick vara framför mig var just det så jag droppade från en andraplats till en tredje. Lite surt att inte få andraplatsen (jag skyller på en "trött" domare ;o) men att ta tredjeplatsen var ju mitt mål och något jag är jätteglad för. Det är ju bara mitt andra touring race och här var motståndet mycket hårdare än i Hässleholm. Det blev i vilket fall som helst ytterligare en "plattåkar-pokal" till buggyföraren! ;o)

Lusseracet i Borås

1:10 BuggyPosted by Mikael Larsson Mon, December 13, 2010 14:21:05

Tanken var ju att köra både touring och 2wd buggy men så blev det inte riktigt. Jag hade med mig min Schumacher Cougar SV men jag hade haft lite dåligt med tid att gå igenom den ordentligt innan racet. Jag hade ju haft lite missljud i växellådan sist jag körde den men det lät som en slirande diff så jag hade i alla fall renoverat den men inte hunnit provköra.

Första träningspasset kom jag bara ett varv innan jag tyckte det lät för illa. Snabbt in och riva diffen igen. Såg inget fel så jag justerade in den igen men hann inte ut på banan innan heatet var över. Testade lite i depån och det verkade som om den fungerade nu.

Andra träningsheatet fungerade den hyfsat men något slirade om man gav full gas. Störst problem var det i kurvorna så jag misstänkte diffen ändå då den verkade diffa ur ganska så hårt på innerhjulet. Jag körde inte hela heatet men jag ledde heatet när jag svängde av någon minut innan det var slut. Kollade tiderna och jag hade satt dagens 7:e snabbaste varvtid i alla fall och med tanke på startfältet och bilens skick så var det riktigt bra. Bara sekunden bakom Ronnefalk och Austeldt i varvtid. Här fanns mycket att hämta om bara bilen gick att gasa fullt med.

Dags för första kvalet. Kom ett varv sedan slutade bilen att driva helt. Tack och godnatt. Inget mer 2wd idag. Ett drev i växellådan hade blivit lite tandlöst och så här i efterhand så var nog det problemet hela tiden. Det är drevet som sitter längst in i lådan och som knappt går att se så trots att jag tyckte det såg bra ut så var det inte det.

Att försöka köra två klasser på en dag var stressigt. Visst får man köra mer men det ger inte mer vad gäller rent nöje. Då det bara är en 2wd OR tävling i min del av landet kvar (inom en 30 mils radie) så skiter jag nog i 2wd OR och säljer bilen. Lägger nu allt krut på touringen istället. Där har jag ju minst 3st tävlingar kvar innan 1/8 buggysäsongen tar vid.

SSIC i Hässleholm, min första touringtävling

1:10 TouringPosted by Mikael Larsson Mon, December 06, 2010 12:46:46

Efter att med lite panik i kroppen letat efter både motor och reglage så löste det sig till slut. Fartreglaget kom från Örebro under fredagen och med rätt programvara installerat. Motorn kom från Göteborg och skulle levereras på plats i Hässlehom. Så fredagskvällen gick åt till att snabbfixa lödningen av fartreglaget och att förbereda för motorn. Sen blev det ett försök till att komma i säng tidigt, ett försök som sket sig duktigt och det hann bli midnatt innan man sov.

Uppstigning lördag morgon 03:30 och efter att tvingat upp kroppen i vaket läge så bar det av söderut straxt innan kl 4. Hade kollat Eniro och det skulle vara 32 mil enkel resa och ta 3.30 att köra. Skulle lätt hinna ner straxt efter kl 7 och fri träningen om jag stod på lite. Tror inte någon missat att det snöar så här års, och det gjorde det nu med. Nu var inte snön någon större fara utan det enda man fick se upp med var de som trodde att vägen faktiskt var så hal att man inte kunde åka fortare än 60 på motorvägen. Så efter lite sick-sackande i modden så passerades Göteborg och Halmstad helt enligt tidtabellen. Sen gjorde jag missen att köra på GPS'en och den drog ner mig ganska så långt söderut innan den visade upp mig norrut (?) i 4 mil mot Hässleholm.... Så nu blev nedresan 37 mil istället för 32. TomTom ska nog inte utläsas som namnet Tom utan mer som tom i huvudet... ;o)

Jag var på plats i tävlingslokalen kvart i åtta. Tog några minuter att packa upp och montera i motorn så någon friträning blev det inta att snacka om. Fick ut bilen på banan, åkte 3-4 varv sen var tiden slut.

Nu var det ju 2 träningsheat inplannerade innan kvalen så lite träning skulle jag nog få. Första träningspasset (de är 7 min långa) gick till att lära sig banan. Det gick skapligt men inte bra. Bilen var som en hal ål och språret var allt annat än bra. Som ett plus så hade inte arrangören lagt in mitt transpondernummer så jag fick inga tider... Och inte nog med det, 2 av de 3 ackar jag hade med mig, som jag trodde var godkända, visade sig vara godkända enbart i USA. Så nu hade jag bara en ack jag fick köra med. Som tur var fick jag låna en ack av min bordsgranne annars hade jag aldrig hunnit laddad den mellan körpassen.

Andra träningspasset gick bättre. Nu hittade jag runt (nästan) och jag kom även med i tidtagningen. Efter passet så gick jag och kollade tiderna. Snabbaste varvtid och flest varv under heatet hade tillfalligt mig. Jag hade kört skiten ur de andra!! ;o)
Nu var man ju tvungen att skärpa till sig lite för jag hade bara några sekunder tillgodo på de två som låg bakom mig.

Första kvalet började bra. Jag startade 3:a och körde ganska så snabbt ifatt de framför (man startar efter sina startnummer och med några sekunders mellanrum under första kvalet). Varvräkningen höll koll på tiderna och meddelande dem via PA't med jämna mellanrum. Efter ett par varv så var jag i ledning men hade lite otur med trafiken och droppade till 2:a plats. Körde på i bra tempo men blev påkörd av en varvning jag precis kört om. Droppade ner till 3:e plats och hann inte riktigt ifatt de framför innan heatet var slut. Det blev en 3:e kvaltid i första kvalheatet, bara 2 sekunder från andra platsen och 6 sekunder från första.

Andra kvalet var ungefär som första. Var uppe på andra plats större delen men var lite för snäll i varvningarna och droppade till 3:e plats när tiden var ute. Tyvärr så blev jag diskad då den ack jag lånat var för lätt och bilen kom under minimivikten med 2 gram.

Till sista kvalet var jag ordentligt laddad. Här skulle köras för kung och fosterland. Starten gick och jag var snabbt uppe i baken på de som kvalat snabbare än mig innan. När vi började närma oss första varvningarna så hade de klumpat ihop sig ordenligt och den enda som inte kom igenom utan att bli påkörd var jag. Kom ut på banan igen på en 6:e plats. Tog några varv så var jag uppe på 3:e igen men tiden räckte inte till för att komma längre.

Totalt kvalade jag som tredje gubbe och skulle starta som trea i finalerna. 3st 7 min finaler ska köras och bäst av två blir vinnare. Jag hade ju farten med mig och jag skulle nog kunna ta mig upp överts på pallen om jag bara fick till omkörningarna.

Första finalen startade. Jag var uppe i baken direkt på tvåan och tog mig om honom redan i tredje kurvan. Sen satte jag av efter ledaren och började närma mig honom. I min iver så skar jag en kurva lite väl hårt och välte bilen på kurbsen. Kom på rätt köl igen men var en bit ner i fältet. Körde upp mig till en tredje plats och såg tvåan framför mig. Jagade på men varje gång jag närmade mig så blev jag kvar lite för länge bakom varvningarna så jag hann aldrig riktigt ifatt. Slutade 3:a med bara sekunder uppåt och över ett varv tillgodo på fyran.

Andra finalen. Jag var snabbt ifatt ledarna, gjorde några försök på andraplatsen men hade problem med omkörningarna. När jag väl hade chansen på andraplatsen så blev jag t-bonade av en bil bakifrån. Dommaren tyckte att det var jag som körde på den andra bilen så det blev en stop'n'go för mig. Lustigt när det var jag som fick en smäll på min bil så att karossen vek in sig i bakhjulet. Sen var den fighten förlorad då bilen även fick en smäll på hjulupphängningen och tappade mycket av bakvagnsgreppet.

Tyvärr hittade jag inget direkt fel med bilen så tredje och sista finalen kändes lite som en chansning. Som i de tidigare heaten så var jag snabb i starten och var uppe precis bakom ledarna. Försökte att snabbt sno åt mig andraplatsen och det lyckades. Tyvärr så sladdade bilen fortfarande och det tog inte många kurvor så var jag trea igen. Hängde på bra och planerade en attack igen men så var det dags för varvningar.... Tappade lite och sen höll sig nog avståndet rätt så konstant upp till de framförvarande ända till sista varven då det blev lite kubbande med varvningar igen. Jag lyckades ändå behålla min tredjeplats med god marginal.

Nu blev jag trea totalt och det är jag nöjd med. Det var ju ändå mitt första försök på att köra touring och jag gjorde det med en budgetbil som är gjort av plast och saknar mycket av de väghållningskit många av de andra kör med.
Nu blev det ju dubbelt roligt då det visade sig att ettan och tvåan hade en högre licens än mig så jag vann ju D-förarar cupen och fick då stå överrst på pallen och få en buckla till. ;o)

Mindre roligt att åka de 36 milen hem igen. Själv. I snöstorm...

Touring är skojigare än jag trodde så det lär bli satsning på pallen redan nästa helg då Borås anordnar Lusseracet. Där ska jag försöka köra både touring och 2wd buggy. Vore ju skoj om man kunde få pallplats i båda klasserna men jag tror det blir svårt, framför allt i 2wd buggy då det anmält sig ett par riktigt snabba killar där.

Det är skoj att vara radiostyrd! ;o)

En vit liten rökpuff...

1:10 TouringPosted by Mikael Larsson Mon, December 06, 2010 11:38:36

..var allt som behövdes för att sätta stopp för min 3:e körning.

Hade tagit mig till Borås och jagade mod-bilarna som körde där (klassen mod tillåter mycket strakare motorer än stock-klassen som jag kör). Höll koll på värmen i elektroniken och skruvade på mer och mer effekt i min stockmotor och började närma mig modbilarna i fart. Motorn låg straxt under 80 grader och det är väl inte så värst farligt men väldigt nära maxgrensen. Hängde med mod-bilarna övverallt förutom rakan men det tog jag in under resten av varvet. Tog mig t o m om några mod-bilar lite då och då så nog gick bilen bra.

Tyvärr slutade allt det roliga med ett tvärstopp på rakan och ett litet vitt rökmoln. Motorn hade smält ihop lite och fått kortslutning. Fartreglaget gillade det inte så värst mycket och sympatiserade med att bränna sensordelen. 2 veckor gammalt och redo för soptunnan.

Får se om jag kan få tag i en motor och ett fartreglage till SSIC tävlingen i Hässleholm om en vecka.

Lackad kaross & Väst-8

1:10 TouringPosted by Mikael Larsson Wed, November 24, 2010 11:01:01

Nu har det blivit lite färg på karossen. Tyvärr hade jag ingen FasMask hemma (ett flytande maskeringsmedel som gör det enklare att få till lite mer avancerade lacker) så det fick bli eltejpsvarianten med några enkla streck och lite fönsterkarmar. En taskig 99:- färgspruta från Jula moddad med krökt nål och snett munstycke gjorde inte lacken bättre. Fast med mörk lokal, Iphones taskiga kamera och lite skakig på handen så syns det knappt! ;o)

För att köra in nya karossen så ställdes kosan mot Göteborg och tisdagsträningen för touring på Väst-8. Bertil var på plats och hade en programeingsdosa för mitt fartreglage så jag laddade ner den senaste stock-programvaran från nätet och lade in den i mitt fartreglage. Nu hade jag 4 extra inställningar anpassade för att få lite fart i min slöa motor, alla med tuffa namn som Turbo, Punch och MaxHot. Direkt gick jag in och ställde allt på full effekt. Inget fegande här och vilken skillnad det blev. Nu var det fyrhjulsladdar ut ur kurvorna och om man fick bra tryck ut på rakan så såg man att bilen ormade sig hela vägen ner tills man släppte av gasen. Kanske inte mod-fart men bra tryck ändå och nu var "koskiten" lite mer skållande varm!

Tyvärr så kunde jag inte köra så länge på full effekt. Reglaget höll sig på lämplig värme (runt 40 grader) men motorn luktade bränt (höll över 110 grader) och det var väl ett bra tips att sluta när man kände lukten av bränd plast och elektronik varje gång bilen passerade förarställningen. ;o)

Efter lite nedjustering av effekten i reglaget så gick det att få ner motorn till lite mer normala 70 grader. Inte riktigt samma tryck i grejorna men det gick ändå att få till snabba tider. Framåt slutet av träningen så kunde jag komma ner runt 9,4 sek per varv (kort bana) och de bästa stock-förarna som jag kunde se i varvräkningen låg på 9,2 sek. Inte illa pinkat att vara så nära på andra körningen och första på Väst-8.

Nu blir det uppehåll i träningen ett tag och nästa körning är nog även min första tävling, den 4/12 i Hässleholm och Syd Svenska Inomhus Cupen, SSIC.
Helgen efter det så är det dags för Lusse-racet i Borås och då blir det till att dubblera i både touring och 2wd offroad. Ska bli skoj och se om man kan komma hem med en pokal eller två igen. ;o)

Premiär för Touring i Trollhättan

1:10 TouringPosted by Mikael Larsson Wed, November 24, 2010 10:40:05

Nu har man fått hem bilen, stressat igenom byggandet och "fusklött" lite elektronik. Hann inte lacka någon kaross utan det får vi ta senare. Allt för att hinna köra några få träningar innan första tävlingen.

Första träningen gjordes i Trollhättan. Varje söndag kör SMK Trollhättan några timmar i Volvo Aeros gympasal och lite mattor läggs ut för att få en bana att köra på. Fick låna en kaross så jag slapp köra med min olackade.

Med lite nyfikenhet så satte jag ner bilen och åkte ut på några första trevande varv. Jag har aldrig kört touring- eller trackbil innan så lite nervöst var det om man skulle hänga med eller ej. Nu var vi inte så många som körde så det var ganska fritt på banan. Tog några varv innan jag kom på hur bilen svängde och reagerade men innan första acken var slut så fick jag lite flyt i körningen. Det enda som jag tyckte var lite tråkigt var att alla de andra körde MOD-motorer (snabbare och vassare motorer) medans jag körde en ganska så slö stock-motor (i princip det slöaste man kan ha och anpassat för en enklare standardklass) och med fel programvara i fartreglaget.... Ljummen koskit är nog den bästa beskrivningen jag kan ge av fartresurserna! ;o)

Lite pillande med utväxlingen och inställningarna på reglaget gav lite mer fart men det var fortfarande som ett möte på rakan när de andra körde om. I de kurviga partierna hängde jag på bra men rakan var rena slakten.
Sista hoppet stod till att ändra timingen på själva motorn. Plockade ner den och sköt fram timingen så mycket det gick. I med ett nytt ack och ut på banan igen. Fortfarande blev jag ordentligt frånåkt på rakan men på övriga delarna av banan kunde jag nu t o m köra om en och annan. Skitkul! ;o)

Tyvärr tog träningen slut lite väl fort så det var bara att packa ihop grejorna och åka hem. Fast touring var nog inte så tråkigt som jag var rädd att det skulle vara så det blir nog mer besök i Aeros gympahall framöver.

Xray T3r, en plattåkarmaskin..

1:10 TouringPosted by Mikael Larsson Mon, November 08, 2010 09:24:27

Jag har nog fått hjärnsläpp, men eftersom jag har 10 mil till min närmsta bana för ofrroad och inomhuskörning men bara 6 mil till en "plattbana", så har jag beställt en bil med minimal fjädringsväg och som är tänkt att köras utan hopp.... ??

Om det är roligt eller ej kvarstår att se? Förhoppningsvis så dyker den upp i början på nästa vecka och om bygget går smärtfritt så blir det väl premiärkörning om två veckor...

Next »